Veľký letný výpredaj je tu! Nakúpte čokoľvek nad 30€ a v košíku si uplatnite ZĽAVU 30% pomocou kódu: VYPREDAJ30
  • +420 725 419 680 Po-Pia 9-15 h
  • Facebook

Pravidlá pri cestovaní

22.7.2024, 12:42

Ak sa nebojíte cestovať a naopak tomu holdujete je dobré mať spoľahlivú batožinu, ale v dnešnej dobe to nestačí...

Cestovať je možné rôznymi spôsobmi, rôznou dopravou a s rôznou batožinou, poznáte ale pravidlá?

Lietadlo:
Batožina s ktorou cestuje každý z nás je takzvaná "príručná batožina". Rozmery a váha sa u každého prepravca líšia, preto si vždy tieto informácie vopred pozisťujte z webových stránok.
Avšak táto varianta je snáď pri každej aerolinke automaticky pridana k letenke zadarmo. Najmenej ústretové sú nízkonákladové aerolinky, ako je napríklad Ryanair, WizzAir alebo EasyJet, ktoré povoľujú iba malý batoh s rozmermi 40 x 20 x 25 a hmotnosťou maximálne do 5 kg.

Súčasťou príručnej batožiny môže byť voda, maximálne ale 1 liter.

Ďalšou dôležitou batožinou je kufor či cestovná taška. Takú batožinu odbavujete. Čo sa týka rozmerov a váhy má každá aerolinka svoje pravidlá, dokonca sa líšia aj parametre podľa triedy, v ktorej letíte. Najbežnejší celkový rozmer je 158 cm a váha medzi 20-30 kg. Väčšinou je jedna taká batožina zadarmo, ale ak by ste mali vecí viac a potrebovali ďalší kufor či tašku, už si zaň zaplatíte.

Vlak:
Batožina, ktorú beriete so sebou by mala byť taká, aby ju mohla niesť jedna osoba a dala sa uložiť do priehradiek na batožinu a pod sedadlo. Môžete si so sebou vziať kufor, cestovku, krosňu a napríklad aj športový batoh. Vo veľkopriestorových vozidlách vlakov sú aj regály pre veľké kufre.
V prípade potreby je možné batožinu umiestniť mimo priestor vášho miesta na sedenie. Avšak za dohľad si zodpovedáte sami.
Možno prepravovať batožinu typu detský kočík, skladací bicykel, kolobežku alebo športové vybavenie (lyže, surf atď.).
Všetky batožiny sú v cene lístka a nemali by ste si za ne musieť priplácať.

Bicykle sa prepravujú vo vlakoch diaľkovej dopravy s prepravou bicyklov. Pokiaľ sa teda chystáte na dovolenku na bicykloch, musíte si rezervovať miesto v špeciálnom vlaku.

Samozrejme je dôležité si aj napriek všeobecným informáciám pred cestou skontrolovať web. stránky konkrétnej spoločnosti a informovať sa o tom, aké sú ich pravidlá.

Autobus:
Najvhodnejšou batožinou je stále škrupinový kufor. Je hranatý, pevný a skladný.
V prípade, že si balíte cestovnú tašku, ubezpečte sa, že v nej nie sú krehké veci. Väčšinou je to tá Vaša, ktorá skončí na dne batožinového priestoru. :D

Na palubu autobusu si môžete zobrať len malý batôžtek, ktorý ľahko umiestnime pod sedadlo alebo do nosiča nad sedadlom.

Opäť je batožina súčasťou palubného lístka. :)

 

 

S výberom správneho cestovného kufra či tašky Vám radi pomôžeme. Pokiaľ váhate nebojte sa obrátiť na našu infolinku alebo nás môžete kontaktovať emailom. Každá batožina má svoje pre aj proti.. o tom ale až nabudúce..

Šťastnú cestu! :)