• +420 725 419 680 Po-Pia 9-15 h
  • Facebook

O Fashion Weeku nielen v New Yorku

15.10.2018, 09:24

Viete, čo vlastne znamená a ako prebieha už mnoho rokov ospevovaná udalosť menom Fashion Week? Prečítajte si článok, ktorý vám prezradí, ako najväčšia návrhárska slávnosť roka vlastne začala.

Fashion Week je módna udalosť, ktorá, ako už môžete z jej názvu usúdiť, trvá približne jeden týždeň. V rámci tejto akcie špičkoví návrhári predstavujú svoje nové kolekcie ešte pred tým, než ich vypustia do sveta. ide o komplex prehliadok, na ktorých sa objavujú tie nejaväčšie trendy snáď z každého typu odievania. Na show vám známe modelky a špičkoví modeli predstavia ako ležérne kolekcie, tak aj bielizeň, športové oblečenie, rôznorodé doplnky, napríklad kabelky. Na prehliadky sa schádzajú celebrity a samozrejme aj novinári z celého sveta. 

Celá myšlienka Fashion Weeku sa zrodila v Európe, v jednom z najväčších miest módneho priemysli. Hádate správne, pokiaľ máte na mysli Paríž. tam totuž začali mať návrhári potrebu ukazvoať svoje modely širokému okoliu, a tak si najímali krásne ženy, aby sa v ich šatách len tak prechádzali v uliciach. Postupne sa z týchto akcií stala spoločenská udalosť, ktorá si nakoniec vyžiadala pravidelné konanie.

Onedlho sa táto tradícia dostala do ďalších významných metropôl. Základnú štvorku Fashion Weeku v súčasnosti tvoria New York, Miláno, Londýn a Paríž. Okrem týchto miest sa však môžete akcie zúčastniť tiež v Berlíne, Dubaji, Madride, Ríme, Kodani a dokonca aj v Prahe.

Aj keď počet metropolí, kde sa akcia koná, stále narastá, vždy sa nájde mesto, ktoré udáva všetkým ostatným tón. V súčasnosti je to práve New York. Dalo by sa povedať, že tradícia módnej show, ako ju poznáme dnes, tu započala už v roku 1903, kedy spoločnosť Ehrich Brothers prišla s propagačnou kampaňou, ktorá sa snažila zapôsobiť moderným oblečením tiež na strednú vrstvu ľudí. Od desiatych rokov minulého storočia sa potom ukážka šiat a doplnkov stala tradíciou všetkých veľkých obchodných centier. Nové kolekcie sa predstavovali v čase obeda alebo popoludnia, kedy dámy trávili voľné chvíle pri čaji alebo káve. Prehliadky sa stali tiež súčasťou spoločenských udalostí, predovšetkým plesov.

Exkluzívna dámska zlatá listová kabelka - Delami D547

Je zaujímavé, že predstavenie odevov bolo omnoho pestrejšie ako dnes, a to predovšetkým z hľadiska programu. Každá módna prehliadka mala svoju dopredu určenú tému, ktorým sa museli návrhári riadiť. Raz išlo o karneval, potom po móle kráčali brunety. Modeli len tak neprechádzali sálou a späť. Zastavovali sa u ľudí a nechávali jedincov, aby si oskúšali kvalitu látok. Ženám sa na celý priebeh večera požičiavali šperky. Pokiaľ modelku na mólo doprevádzala kabelka, bolo zvykom poslať ju do davu, aby si ju každá žena mohla osahať. Pri niektorých prehliadkach prebiehali aj dražby väčšinou za účelom charity.

Oficiálne prvý týždeň módy, ktorý niesol názov Fashion Week, sa odohral v roku 1943. Jeho konanie tak trochu ovládli francúzski návrhári žijúci v Amerike, pretože tí v dobe vojny samozrejme nemali možnosť propagovať svoje výtvory, nie to ešte cestovať do Francúzska. Už v priebehu týždňa bolo jasné, že akcia sa bude opakovať a celý rok dopredu sa začal plánovať ďalší ročník.

Atraktívna dámska crossbody kabelka vínová - Silvia Rosa Tamesis

Teraz sa akcia koná v Dolnom Manhattane, v komplexe budov zvaných SoHo, ktoré sú priamo rajom pre umelcov všetkých druhov. Usporiadatelia módneho týždňa si tiež vyskúšali organizáciu prehliadok v Lincolnovom centre alebo v Bryant Parku.

Fashion Week sa teraz odohráva dvakrát ročne, vždy vo výhodnom období pred letnou alebo zimnou sezónou, aby návrhári stihli predstaviť svoje kolekcie. Posledný Fashion Week sa konal v období od štvrtka 6. septembra, vrcholil potom v piatok 14. septembra.